Головна » Бібліотека » Як приготувати козацький борщ

Як приготувати козацький борщ

Сьогодні ми поділимося з вами рецептом приготування червоного борщу “Гайдамацький”. В Україні існують десятки рецептів борщу. Мені найбільше подобався борщ моєї баби. Доки не познайомився з козаками з табору “Гайдамаки”. Якщо сподобається – робіть репост.
Тим, хто не знає різницю між козаками і гайдамаками рекомендую прочитати другий розділ статті “Три повстання в Україні, про які ви не чули“. А для приготування нашого борщу потрібен казан – в каструлі не вийде.

Отже беремо свині кості – хребет чи ребра та кидаємо в казан і накриваємо кришкою. Само собою вогонь уже повинен горіти ;). Кожну хвилину-дві помішуємо та накриваємо кришкою. Це потрібно, щоб сік з костей не випаровувався. Інакше вони будуть горіти, а не смажитися.

козацька кухня

Так виглядають підготовлені кості

Так вони повинні смажитися до появи місцями підсмаженого м”яса. Як на світлині зверху. Якщо навіть підгорить трішки – не страшно.

Далі кидаємо туди порубану капусту. Чого порубану – бо все має бути вдвічі більшого розміру, ніж ви робите удома ;). Зверху цибулю і помідори.

козацька кухня

Додали капусту, помідори і цибулю

Накриваєте кришкою і починаєте тушкувати, помішуючи кожні 2-3 хвилини. Воно має пустити сік. 

Козацька кухня

Сік погано видно, але він присутній 😉

Коли сік появився – закидаємо грубо порізану картоплю, буряк та моркву кружельцями. Можна кинути буряк, а через 5-8 хвилин картоплю і моркву. Тут уже даємо сіль. Перемішуємо і знову накриваємо кришкою. Помішуємо через 3-4 хвилини. Воно пускає ще більше соку і в ньому тушкується майже до повної готовності.

козацька кухня

Все тушкується у власному соку

Коли буряк майже готовий – ЛИШЕ ТОДІ заливаємо воду. Води повинно бути стільки, щоб гуща була покрита на 2 пальці вище. Доводимо до кипіння з накритою кришкою, додаємо перець і, за необхідності сіль.

козацька кухня

Залили води на 2 пальці вище

В процесі насипання перцю мене треба гнати від казана – не кожен витримує мою норму ;). Воно має прокипіти хвилин 5 і тоді дадаємо багато сметани і зелені – укроп та петрушку. Ще дві хвилини – і знімаємо з вогню. Борщ готовий.

Козацька кухня

Ще 2 хвилини – і борщ готовий

І НАЙГОЛОВНІШЕ – найсмачніший борщ – вчорашній. Це не хохма – це правда. Смачного 😉 😉 😉
Рецепт від козацького табору “Гайдамаки”. Тому борщ – Гайдамацький.

Для наших господинь – цей рецепт адаптував для дому. Все ріжеться так, як на світлинах. М’ясо вариться, далі додаємо буряк, варимо. Додаємо картоплю і моркву – варимо. Тоді капусту. Під кінець – зелень і багато сметани. Краще домашньої. Через 2 хвилини вимикаємо і кидаємо порізаний часник. Ті, хто не пробував варіант у казані – дуже хвалять. Навіть моя мама 😉

Хтось може сказати, що зараз піст – міняйте м’ясо на квасолю, дайте грибів і не кидайте сметани.

Хочете самі навчитися, чи навчити своїх дітей – звертайтеся. Хочете бути просто здоровими – приходьте до нас на семінари.

Світлини були зроблені під час таборування Рівненської і Волинської федерації козацького бойового мистецтва “Спас” та Рівненської федерації бойового гопака “Джура-2015”. Поле Берестецької битви, село Пляшева Радивилівського району Рівненської області.

Якщо сподобалася стаття – допоможіть сайту – поширте у соціальних мережах.

6 коментарі

  1. Тетянка

    цікавий рецепт борщу на вогнищі.дякую.

  2. козаки, як і всі українці в ті часи не вирощували і не споживали картоплі та помідорів. то ж козацький борщ не може варитися з картоплею та помідорами. не поширюйте нісенітниць.

    • ключовим, у вашому повідомленні, пане Дмитре, є “в ті часи”. при цьому не уточнюєте, в які. а ваш вираз про те, що козацький борщ не може варитися з картоплею – взагалі відмовляє у і існуванні козацтва від 18 століття і до наших днів. якщо вам так не подобається написане, то будьте відвертими і правильно формулюйте свої зауваження. наприклад: “справжній реконструктор ніколи не буде борщ з картоплею козацьким чи українським. справжній реконструктор ніколи не їстиме такий борщ з причини, згідно з якою ставиться під сумнів існування в Україні 17 століття картоплі.” З повагою, Віктор Пражмовський 😉

  3. без квасолі й буряка, то є щіііі, х… полощі…

  4. До речі, шановні українці, наші пращури плоть(труп) тварин практично не споживали(до християнства).

  5. По друге-їда, яку приготували більше 4 годин тому, вже не придатна для споживання людиною, але придатна для харчування тварин.

Залишити коментар

Ваш email не буде ніде вказаноОбов'язкові для заповнення поля помічено *

*